preskoči na sadržaj

Osnovna škola Pavao Belas

Preporuke za pripremu djeteta za polazak u 1. razred 

Početak školovanja velika je promjena u životu djeteta. Pred njega će se postupno postavljati sve veći zadaci. Upoznavat će nove osobe, vršnjake i odrasle. Imat će brojne prilike za širenje znanja o svijetu oko sebe i sebi samom te razvijanje važnih vještina i sposobnosti.

Suradnju roditelja i škole vidimo kao zajedničku obavezu poticanja sveukupnog razvoja djeteta: razvijanje pozitivne slike o sebi, povjerenja u sebe i u druge, razvijanje socio-emocionalnih sposobnosti potrebnih za rješavanje različitih životnih problema, te stjecanje znanja i razvijanje kompetencija potrebnih za nastavak školovanja.

Do početka školske godine ostalo je nekoliko mjeseci. Savjetujemo da ne vježbate s djetetom čitanje, pisanje i računanje. To će naučiti u školi. Da biste svoje dijete što bolje pripremili za suočavanje  sa zahtjevima 1. razreda, savjetujemo slijedeće.

 • Tijekom ljeta povremeno  prošećite s djetetom putem do škole i vježbajte sigurno ponašanje  u prometu. Promatrajte kako se ponaša. Povremeno ga pohvalite za primjerena ponašanja i ukažite mu na neprimjerena.
 • Zajedno s njim uredite njegov kutak za učenje. Korisno je ako dijete školske obveze izvršava na istom, dobro poznatom mjestu zaštićenom od buke i kretanja.
 • Omogućite djetetu i potičite ga da samo brine o svojim stvarima i prostoru u kojem boravi i radi. Za njega je korisno da ima neku obavezu u kući (brisanje prašine, iznošenje smeća, i sl.) I mi ćemo poticati učenike da sami vode brigu o urednosti svog radnog prostora i učionice.
 • Njegujte kod njega zdrave navike odlaska na spavanje i ustajanja. Korisno je da odlazi u postelju približno u isto vrijeme, između 20 i 22 sata. Neposredno prije spavanja ne bi trebalo konzumirati tešku hranu ili veće količine hrane i tekućine, te biti izloženo sadržajima i aktivnostima koje će povećati aktivnost uma i tijela (aktivnosti na računalu i mobitelu, igre koje traže snažnu fizičku aktivnost, i sl.). Također je korisno da ustaje u slično vrijeme.
 • Ograničite mu korištenje računala i mobitela i potičite ga na igru i druženje s vršnjacima. Jedino tako može razvijati socio-emocionalne vještine potrebne za život i rad među ljudima.
 • Potičite ga na sudjelovanje u društvenim igrama (čovječe ne ljuti se, memori, i sl.) To će mu omogućiti da nauči da uživa u pobjedama i podnosi neuspjehe, bude ustrajan, poštuje pravila, bude strpljiv, na primjeren način izražava neugodne i ugodne osjećaje i zauzima se za sebe tako da nikome ne nanosi štetu. Školski uspjeh i kvaliteta života najviše ovise o ovim osobinama.
 • Potičite ga na pravilno držanje tijela prilikom sjedenja.
 • Potičite dijete na igre snalažljivosti i orijentacije (razvijajte pojmove lijevo-desno,  gore-dolje, unutar-izvan).
 • Uključujte ga u aktivnosti kojima se razvija spretnost prstiju (rad s tijestom, glinamolom, plastelinom, blatom, rezanje škarama, zabijanje čavala s roditeljem, šivanje i dr.).
 • Upućujte dijete na redovno održavanje osobne higijene, samostalno odijevanje i obuvanje.
 • Čitajte mu priče i razgovarajte o njima. Postavljajte mu pitanja i odgovarajte na njegova pitanja. Potičite ga da se izražava jasno, dužim rečenicama. Pitajte ga da Vam objasni ono što ne razumijete u njegovom govoru.
 • Razgovarajte s djetetom o različitim životnim situacijama. Pitajte ga za njegovo mišljenje. Potičite ga da ga obrazloži.
 • Hvalite ga, prije svega, za trud i ustrajnost. Vodite računa da to bude zasluženo i povremeno. Pohvalite i postignuća, ali je trud i ustrajnost važniji, čak i ako nema željenog rezultata.
 • Potičite ga da razvija osjećaj ZAHVALNOSTI. Zahvalnost je svijest o onome što nam je potrebno i imamo i/ili dobivamo od drugih. U brojnim istraživanjima je dokazano da o osjećaju zahvalnosti ovisi zadovoljstvo, sreća i mentalno zdravlje.
 • Potičite ga i da IZRAŽAVA ZAHVALNOST, riječima i postupcima: da kaže hvala kad dobije nešto ili kad netko učini nešto za njega, da pomogne drugima kad im je pomoć potrebna, da učini nešto za drugu osobu i kad od toga nema osobnu korist.

Vjerujemo da ćemo obostranom suradnjom pozitivno utjecati na sveukupni razvoj Vašeg djeteta i doprinijeti ostvarenju krajnjeg cilja: odgovorno, samostalno, uspješno i zadovoljno dijete.

Pedagoginja Sanja Huljić


VIRTUALNA ŠETNJA
 


RASPORED SATI:

A SMJENA

B SMJENA


Informacije

Otvoreni sat

DOP i DOD


Raspored zvonjenja

Prijepodne:
1. sat: 08:00 - 08:45
2. sat: 08:55 - 09:40
3. sat: 09:50 - 10:35
4. sat: 10:45 - 11:30
5. sat: 11:35 - 12:20
6. sat: 12:25 - 13:10
7. sat: 13:15 - 14:00

Poslijepodne:
0. sat:
13:15 - 14:00
1. sat: 14:10 - 14:55
2. sat: 15:05 - 15:50
3. sat: 16:00 - 16:45
4. sat: 16:50 - 17:35

5. sat: 17:40 - 18:25
6. sat: 18:30 - 19:15


U ovu školu ide Dabar!

e-Twinning

Code Week


Korisni linkovi:

CMS za škole logo
Osnovna škola Pavao Belas / Brdovec, Ilije Gregorića 28, HR-10291 10291 Prigorje Brdovečko / os-pavao-belas.skole.hr / ured@os-pavao-belas.skole.hr
preskoči na navigaciju