2020-10-13 11:27:17

eTwinning projekti povodom Europskog dana jezika

Učenici 5.a i 6.b razreda nastavu engleskog jezika u ovoj školskoj godini započeli su obilježavanjem  Europskoga dan jezika i  sudjelovanjem u dva međunarodna  eTwinning projekta: „European Day of Languages 2020“ i „Celebrating languages EDL 2020“.

U projektu Celebrating languages EDL 2020  učenici su napisali kratku poruku na materinjem i engleskom jeziku te dodali ilustracije kojima su učenicima u drugim državama približili svoj jezik i svoju kulturu. Razglednice su poslane na 31 adresu u različite europske države, od Španjolske do Turske. Temeljem pristiglih i odaslanih razglednica stvorena je interaktivna mapa na kojoj su učenici mogli pratiti put svojih razglednica.

U projektu „European Day of Languages 2020“ učenici su predstavili svoje škole iz 23 europske države. Izradili su digitalne postere s pravilima ponašanja na Twinspace-u te tako u svoju eTwinning avanturu ušli pripremljeni i bogatiji za znanje o korištenju novih digitalnih alata. Najprije su učenici kreativno prikazali riječ jezik i njeno značenje u materinjem jeziku.

Nakon toga su izradili digitalni poster u čijem središtu je EU moto United in diversity, međutim na jeziku koji im nije materinji. Naši učenici odabrali su finski i talijanski jezik.

Tako su pokazali kako već u najranijoj dobi shvaćaju važnost učenja stranih jezika, ali i da razumiju  važnost očuvanja vlastitog  jezičnog nasljedstva.

Na kraju projekta učenici su dobili priliku sudjelovati u kvizu This is us u kojem su mogli pročitati informacije o zemljama članicama projekta te uvidjeti sličnosti i razlike među državama EU.

Učenici su tijekom projekta razvijali sve četiri jezične vještine te toleranciju i kritičko mišljenje što je svakako jedna od najbitnijih učeničkih kompetencija u 21.stoljeću.

 


Osnovna škola Pavao Belas