preskoči na sadržaj

Osnovna škola Pavao Belas

Događanja u školi

FADO (U ŠKOLI) - Prekrasan doživljaj

Autor: Dalia Kager, 6. 2. 2017.

Ove smo subote imali iznimnu priliku uživati u portugalskoj glazbi i kulturi fada. Užitak su nam priuštili svojim glasom Jelena Radan te Pedro Miguel Pereira Abreu na gitari. Prije koncerta posjetitelje je s fadom upoznao gospodin Dean Trdak, prevoditelj s portugalskog i zaljubljenik u fado. U školskoj je galeriji ujedno postavljena izložba o povijesti fada, a koju su nam ustupili Institut Comões i gospođa Soraia Lourenço.

 

 

 

 

Naziv glazbe fado najvjerojatnije potječe od latinske riječi fatum što znači sudbina. Portugalska fado pjevačica Mísia opisala ga je ovako: „Fadist kao da stoji na obali oceana i stoički podnosi sve što s njega dolazi, bilo sunce, bilo kiša ili nevrijeme…“

Pojavio se u 19. stoljeću kao glazba društvenih marginalaca i najnižih slojeva  društva koji su utjehu pronalazili okupljajući se u lisabonskim krčmama, takozvanim „kućama fada“.

Specifičnost je te glazbe da je namijenjena izvođenju u „kućama fada“. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća fado se širi i u aristokratske salone, kazališta, a kasnije, zahvaljujući Amaliji Rodrigues, dolazi i u velike koncertne dvorane.

Bez obzira gdje se izvodi, fado pjevača uvijek prate dvije gitare: klasična te autohtona portugalska gitara s 12 žica koja je nalik na renesansno glazbalo. Njen specifičan zvuk jedno je od obilježja fado glazbe.

Pri pjevanju fadisti zauzimaju točno određeni stav: uzdignute glave, pogleda uprtog negdje iznad publike stoje mirno, stavom podsjećajući na Femme Fadel koja stoji uz obalu oceana stoički prihvaćajući valove sudbine. Muškarac, pjevač fada, zauzima sličan stav, obično s rukama u džepovima. Takav stav pjevača omogućuje točno određenu recepciju publike. Propisan je i određeni način odijevanja u kojem prevladava crna boja s obveznim  šalom za žene. Pjevač kod publike izaziva niz emocija u rasponu između sreće i tuge što se naziva saudade (sjećanje na nešto ugodno, ali daleko, ili osjećaj tuge zbog nekog gubitka). Fado, ipak, nije samo nešto mračno, tužno i depresivno. Fado može biti i svjetlo i sjena.

Pjesma kaže:

Sve je fado

 

Pitao si me neki dan

znam li što je fado

Rekla sam ti da ne znam

A ti si se iznenadio

Ne znajući šta govorim

Tad sam ti slagala

Rekla sam da ne znam

Ali reći ću ti sada:

Pobijeđene duše

Izgubljene noći

Čudne sjene

U Mourariji

Pjeva neki probisvijet

Plaču gitare

Ljubav ljubomora

Pepeo i svjetlo

Bol i grijeh

Sve to postoji

Sve je to tužno

Sve je to fado

Ako želiš biti moj gospodar

I imati me uvijek uz sebe

Nemoj mi pričati samo o ljubavi

Pričaj mi i o fadu

Fado je moja kazna

Nastao je samo da bih se izgubila

Fado je sve što kažem

Ali što točno, ne znam ti reći.

U našoj je školi fado predstavljen u najljepšem svjetlu. Jelena i Pedro su razgalili naša srca, opustili dušu i poveli nas u čaroban svijet portugalske kulture izvođenja fada.

Prekrasan i navjerojatno ugodan Jelenin glas predočio nam je sve priče i doživljaje kroz melodiju i poetiku portugalskog jezika. Iako nismo razumjeli riječi pjesama, emocije su potaknute i doživljaj je bio potpun. Pjesme su najavljivane i kratko prepričavane. Komunikacija s publikom, otvorenost i opuštenost dopunili su doživljaj i emocionalno nas vezali uz fado i izvođače. Razumjeli smo, uživali i prihvatili. U cijelosti.

Hvala Pedru, našem Portugalcu, koji je svojom gitarom i danas pratio Jelenu.

Izložba je još u našoj galeriji i svakako vas pozivamo da je dođete razgledati i uhvatiti barem djelić ovog prekrasnog doživljaja.
 

 
 
 
Školski list

 
OTVORENI SAT

INFORMACIJE

OTVORENI SAT

OTVORENI SAT - GLAZBENO OBRAZOVANJE

DOP i DOD

 

 
Raspored zvonjenja:

Prijepodne:
1. sat: 08:00 - 08:45
veliki odmor
2. sat: 08:55 - 09:40
veliki odmor
3. sat: 09:50 - 10:35
veliki odmor
4. sat: 10:45 - 11:30
5. sat: 11:35 - 12:20
6. sat: 12:25 - 13:10
7. sat: 13:15 - 14:00

Poslijepodne:
0. sat: 13:15 - 14:00
veliki odmor
1. sat: 14:10 - 14:55
2. sat: 15:00 - 15:45
3. sat: 15:50 - 16:35
4. sat: 16:40 - 17:25

 
VREMENIK PROVJERA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

 
Anketa
Smatrate li da je potrebno uvesti informatiku kao obvezni predmet od 1. razreda? 
 
 
Korisni linkovi
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 8. 2010.

Ukupno: 432692
Ovaj mjesec: 1746
Danas: 286
 
 > Događanja u školi
CMS za škole logo
Osnovna škola Pavao Belas / Brdovec, Ilije Gregorića 28, HR-10291 10291 Prigorje Brdovečko / os-pavao-belas.skole.hr / ured@os-pavao-belas.skole.hr
preskoči na navigaciju