preskoči na sadržaj

Osnovna škola Pavao Belas

Događanja u knjižnici

MMŠK Projekt razmjene straničnika

Autor: višnja tepeš, 16. 5. 2017. 09:31

Ove je školske godine naša škola po prvi put sudjelovala u projektu razmjene straničnika povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (ISLM), a kojeg organizira Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL). Ovogodišnji se projekt se organizirao pod nazivom Nauči odgonetnuti svoj svijet (Learn how to decode this your world).

FOTOGALERIJA

[više]

Posjet predškolske skupine, male škole „Ježići“ školskoj knjižnici

Autor: Dalia Kager, 9. 5. 2016. 22:09

U petak, 6. 5. 2016., bilo je vrlo veselo i razigrano u školskoj knjižnici.

U posjet nam je došla predškolska skupina „Ježići“ iz  vrtića „Maslačak“, Područnog objekta Brdovec, njih 23 pod vodstvom odgajateljice Grozdane Hrkać.

Nekima je to bio prvi posjet knjižnici, dok su drugi već posjetili gradsku Knjižnicu Ante Kovačića u Zaprešiću.

Upoznali su se s pojmovima knjižnice i knjižare, zatim su naučili što je to pult i čemu služi, kako se posuđuju i vraćaju knjige, kako su knjige posložene u knjižnici i još mnogo toga.

U jednosatnom programu aktivno su sudjelovali Mladi knjižničari: Mate Međugorac iz 3. A, Barbara Kramarić i Lana Pranjić iz 3.B, Matea Cica, Leona Vranar i Dora Gerić iz 4. B razreda te Michaelle Udovičić iz 6. A. Svatko od njih ponaosob dobio je zadatak. Tako je Mate vrtićancima pokazivao različite enciklopedije, Dora ih je upoznala s nekim lektirnim naslovima iz sve tri dobne skupine (M, D i O), Leona im je pokazala glazbene cd-e, dvd-e s crtanim filmovima te video-kasete. Matea je bila zadužena za dječje časopise, a Michaelle za fotografiranje.

Tijekom posjete, čitavo se vrijeme na TV-ekranu prikazivao  slikokaz o školskoj knjižnici.

Naši su mali gosti bili vrlo radoznali i maštoviti u odgovorima.

Mladi su im knjižničari pripremili igrokaz prema predlošku teksta Sunčane Škrinjarić, „Miš u knjižnici“. Naša se mlada knjižničarka, Lana Pranjić, za ovu prigodu posebno potrudila pa se tako maskirala u pravu malu mišicu s brkovima, ušima i repićem. Ulogu „zločeste“ Mačke u čizmama odglumila je Barbara Kramarić.

Na kraju igrokaza, Mišica je naučila vrtićance kako se treba odnositi prema knjigama pa im je pročitala popis „Što knjige ne vole?“.

S voditeljicom predškolske skupine „Ježići“, odgajateljicom Grozdanom Hrkać, dogovorili smo daljnju suradnju koja će se realizirati u obliku naših posjeta vrtiću „Maslačak“ u Brdovcu gdje ćemo djeci čitati zanimljive priče. Svi se tome jako veselimo!

„Ježići“ su nam obećali da će nam nacrtati što su vidjeli i naučili. Jedva čekamo njihove radove!

FOTOGALERIJA

Višnja Tepeš, knjižničarka


 

 

[više]

MATINEJA KNJIGE U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Autor: Dalia Kager, 27. 4. 2016. 14:34

U petak, 22. 4. 2016., obilježili smo Svjetski dan knjige i autorskog prava u okviru programa NSK „Noć knjige“. Sudjelovali su učenici prvih i drugih razreda, njihove učiteljice te Mladi knjižničari i knjižničarka.


Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, i William Shakespeare te se sama zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.


U dopodnevnim satima učenici 2. a i 2. b gledali su američki animirani film „Pinocchio“ koji je nastao u animacijskom studiju Walta Disneyja 1940. godine, a baziran je na istoimenom romanu Carla Collodija.


U popodnevnoj smjeni u knjižnicu su došli prvašići kojima su Mladi knjižničari pripremili prigodni program. Prema predlošku „Čarolije iza ugla“, Višnje Stahuljak, glumili su glazbene instrumente (Anamaria Putica, Barbara Zbukvić iz 6. a) koje je otkrivala radoznala djevojčica Ina (Michaelle Udovičić, 6.a). Budući da u Mladim knjižničarima imamo i polaznike naše Glazbene škole, prvašići su „iz prve ruke“ imali priliku čuti kompozicije na violini (Magdalena Gavran, 4.b), gitari (Leona Vranar, 4.b) i flauti (Lana Pranjić, 3.b). Nakon toga su im Mlade knjižničarke čitale priču „Tri medvjeda i gitara“ popraćenu slikokazom.
 

Na kraju programa svaki je učenik za uspomenu dobio označivač za knjige.
Višnja Tepeš, knjižničarka


 

[više]

MEĐUNARODNI DAN DJEČJE KNJIGE - 2. TRAVNJA

Autor: Dalia Kager, 4. 4. 2016. 19:57

Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children's Book Day) obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – 2. travnja. Svake godine jedna od nacionalnih sekcija IBBY-ja (International board on books for young people), međunarodne neprofitne i nevladine organizacije kojoj je cilj spajanje djece i knjige, ima priliku biti sponzor Međunarodnog dana dječje knjige. Ta sekcija za tu priliku osmišljava i izrađuje plakat, smišlja temu i poruku za svu djecu svijeta. 

Inače IBBY, počev od 1956. godine, svake druge godine dodjeljuje najveću svjetsku nagradu za dječju književnost, Andersenovu nagradu, koju dobivaju i pisci i ilustratori za trajni doprinos književnosti za djecu. 

Kako bi obilježili ovaj važni datum, Mladi su knjižničari proveli anketu „Moja najdraža knjiga“ u 4. b razredu i napravili plakat za pano. 


 

[više]

Dan šarenih čarapa obilježen i u školskoj knjižnici

Autor: Dalia Kager, 29. 3. 2016. 21:26

 


 

[više]

MLADI KNJIŽNIČARI

Autor: Dalia Kager, 29. 3. 2016. 21:13

Povodom obilježavanja Dana hrvatskoga jezika od 11. 3. do 17. 3. 2016., Mladi su knjižničari proveli anketu u osmim razredima o poznavanju Povijesti hrvatskoga jezika.

ANALIZA ANKETE


 

[više]

Vrijedni Mladi knjižničari

Autor: Dalia Kager, 8. 3. 2016. 10:44


 

[više]

Učimo razliku između beletristike i popularno-znanstvene literature!

Autor: Dalia Kager, 8. 3. 2016. 10:43


 

[više]

Vrste knjižnica u Hrvatskoj na glagoljici

Autor: Dalia Kager, 22. 2. 2016. 11:12


 

[više]

Valentinovo u zaprešićkom kraju

Autor: Dalia Kager, 16. 2. 2016. 14:17

Valentinovo se obilježava, kako u svijetu, tako i u zaprešićkom kraju, 14. veljače. U prošlosti se u Međimurju, Zagorju i Prigorju djeci govorilo da se 14. veljače "ftičeki ženiju" i da su povodom toga ostavili kolačiće (pletenice i kruščiće u obliku ptičica) po dvorištu. Djeca bi se obradovala kolačićima, a običaju bi dodatno pridonijeli razigrani vrapci. Osim toga, djeca su se na Valentinovo bosa slala u dvorište po "crvene čizmice". Mališani koji su povjerovali u priču krenuli su van tražiti čizmice, ali bi pronašli slatkiše, jabuke i kolačiće. Članovi obitelji bi potom djeci objasnili da je zima ostavila traga na njihovim bosim nogama koje su izgledale kao crvene čizmice.

Mladi knjižničari

Valentinovo se u Jakovlju slavilo nekada, a slavi se i danas odlaskom u oroslavsku crkvu, a nekad su se posjećivale šume i hranile su se ptice, jer se vjerovalo da se na taj dan ptice žene . UDubravici se Valentinovo nije slavilo u prošlosti, već se slavi samo u novije vrijeme, a najčešće se obilježava sitnim poklonom ili pak samo darivanjem ruže ženi kao znakom pažnje.


 

[više]

Nova donacija knjiga

Autor: Dalia Kager, 16. 2. 2016. 14:14

Zahvaljujemo se mami, gospođi Jakuz, na donaciji knjiga za školsku knjižnicu koje će zasigurno razveseliti učenike!


 

[više]

Karneval stigao i u našu školsku knjižnicu

Autor: Dalia Kager, 5. 2. 2016. 21:45


 

[više]

Zahvala

Autor: Dalia Kager, 1. 12. 2015. 10:52

Zahvaljujemo se Malkinoj mami, gospođi Petri Goršić za korisne stručne brošure!

     

 


[više]

Obilježavanje svjetskog dana televizije 21. studenog

Autor: Dalia Kager, 20. 11. 2015. 16:33

Povodom skorašnjeg Svjetskog dana televizije (21. 11.), mladi su knjižničari proveli anketu u višim razredima (od 5. do 8.) o gledanju televizije. Postavili su im 4 pitanja:

  • Koliko vremena dnevno provodiš gledajući TV?
  • Gdje najčešće gledaš TV?
  • Što najradije gledaš na TV?
  • Jesu li ti roditelji postavili vremensko ograničenje u gledanju TV?

Anketa je pokazala da 5. A provodi najviše vremena uz TV, a 6. A najmanje. Nadalje, 5.A najčešće gleda TV u dnevnom boravku, a 7. B u svojoj sobi.

Edukativne (obrazovne) emisije najviše gleda 5.A, a najmanje 6.A.

Ono što je zabrinjavajuće jest da je anketa pokazala kako učenici viših razreda najviše gledaju akcijske filmove, a znamo da je takva vrsta filmova puna nasilja.

Što se pak tiče postavljanja ograničenja od strane roditelja,  6. A ima najviše ograničenja, a 7.B  najmanje. 


 

[više]

Mladi knjižničari- vrijedni pomoćnici

Autor: Dalia Kager, 12. 11. 2015. 19:26

Izradili smo plakat povodom Međunarodnog dana tolerancije koji se obilježava 16. 11.

Uređujemo oznake za klasifikaciju knjižnične građe kako bi se učenici lakše snalazili u knjižnici.

Vraćamo knjige na police prema oznakama i abecedi.


 

 

[više]

ČETVRTAŠI U KNJIŽNICI

Autor: višnja tepeš, 9. 11. 2015. 20:14

Povodom Dana izumitelja, 9. 11., danas su četvrtaši u knjižnici pretraživali enciklopedije i tražili izumitelje i izume i u tome su bili izuzetno uspješni, brzi i točni. Nakon pronađenih odgovora, bacili su se na izradu plakata. Bio je to neuobičajen i zanimljiv sat za učenike. Do sljedećeg susreta!!


 

[više]

NOVI NASLOVI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Autor: višnja tepeš, 13. 3. 2014. 12:34

 

NOVI NASLOVI U KNJIŽNICI

Ovako ćeš najbrže saznati koji su novi naslovi u knjižnici:

1. Klikni na poveznicu "Katalog školske knjižnice"

2. Klikni na "Novi naslovi"

3. Odaberi godinu i/ili mjesec

 

 


 

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


 

 
 
 
Školski list

 
OTVORENI SAT

INFORMACIJE

OTVORENI SAT

OTVORENI SAT - GLAZBENO OBRAZOVANJE

DOP i DOD

 

 
Raspored zvonjenja:

Prijepodne:
1. sat: 08:00 - 08:45
veliki odmor
2. sat: 08:55 - 09:40
veliki odmor
3. sat: 09:50 - 10:35
veliki odmor
4. sat: 10:45 - 11:30
5. sat: 11:35 - 12:20
6. sat: 12:25 - 13:10
7. sat: 13:15 - 14:00

Poslijepodne:
0. sat: 13:15 - 14:00
veliki odmor
1. sat: 14:10 - 14:55
2. sat: 15:00 - 15:45
3. sat: 15:50 - 16:35
4. sat: 16:40 - 17:25

 
VREMENIK PROVJERA

RAZREDNA NASTAVA

PREDMETNA NASTAVA

 
Anketa
Smatrate li da je potrebno uvesti informatiku kao obvezni predmet od 1. razreda? 
 
 
Korisni linkovi
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 8. 2010.

Ukupno: 414035
Ovaj mjesec: 3244
Danas: 83
 
 > Knjižnica  > Događanja u knjižnici
CMS za škole logo
Osnovna škola Pavao Belas / Brdovec, Ilije Gregorića 28, HR-10291 10291 Prigorje Brdovečko / os-pavao-belas.skole.hr / ured@os-pavao-belas.skole.hr
preskoči na navigaciju